ORCA WINTER CUP 2022 proběhl za rekordní účasti ženských týmů. Na turnaji se objevilo celkem 33 týmů z celé České republiky. 23 týmů bojovalo v mužské kategorii, 10 týmů v ženské kategorii.

Skupinu A vyhráli loňští finalisté Lucky Boys from KaCity. Stejný počet bodů měl také DataF Selection a Raklocrew, jenže vzájemná utkání těchto týmů poslala na první místo právě kluky z Karviné. Ve skupině B vyhrály Výuční listy, na druhém místě se pak umístil FBC Hlučín, který hned ve svém prvním utkání překvapil zimního obhájce Čosijak a dokázal jej porazit 8:6. Skupinu C pak ovládl tým Fuj, ale jo, který měl stejný počet jako Mokrý Banditi, ale vzájemné utkání byl však šťastnější tým Fuj, ale jo. Skupinu D ovládli přerovští STS Chvojkovice-Brod před dvojnásobným vítězem letních turnajů, kteří si říkají Šlápoty.

Ženskou kategorii jsme měli poprvé rozdělenou na dvě skupiny. Ženskou skupinu ovládly Jevanečkyyyy, které obhajovaly stříbro z posledního zimního turnaje. Na druhém místě pak skončily IKONY z Havířova. Skupinu B pak nejlépe zvládl Vektor, když v souboji o první místo ve skupině porazil Mokré Banditky 4:3.

Druhý den se rozběhlo play off. V předkole se zase o první velké překvapení postaral tým Čosijak, který podlehl týmu KTG Bruises Opava 9:11. V osmifinále si Šlápoty vylámaly zuby s Raklocrew, kterému podlehly až po nájezdech. S turnajem se v osmifinále také loučil vítěz skupiny D, STS Chvojkovice-Brod, který podlehl 4. týmu ze skupiny A, IBK Alpy. Všechna čtvrtfinále byla už velice vyrovnaná a napínavá. Nejprve v emotivním utkání porazili IBK Techničtí mágové A 5:3 vítěze skupiny A. Ve druhém čtvrtfinále se o překvapní postaral IBK Alpy, kteří vyřadili Mokré Bandity, kteří byli favorizováni na celkového vítěze. Ve třetím čtvrtfinále jsme mohli vidět mini derby hráčů z FBC Letka, které muselo rozhodnout až nájezdy. V nich se do semifinále probojoval Fuj, ale jo proti týmu Raklocrew. Poslední čtvrtfinále proběhlo mezi domácími Dataf Selection a klukům z Prahy pod názvem IBK ŠÍDLOS tygřík. Domácí toto čtvrtfinále zvládli v poměru 8:5.

Po mužských čtvrtfinálových bojích začaly boje semifinálové. Nejprve v ženské kategorii. První semifinále proběhlo mezi týmy Vektor a Bombshells. Vektor zvítězil 7:5 a potřetí se tak probojoval do finále. Ve druhém semifinále se potkaly Jevanečkyyyy a Mokré Banditky. Mokré Banditky vyhrály 6:4 a tak finále mělo stejné složení, jako zápas o první místo ve skupině B.

Mužské semifinále mezi IBK Techničtí mágové A a IBK Alpy bylo spíše taktickou bitvou. Vítězství nakonec uhájili třinečtí mágové a po několika 4. místech měli jistou medaili. Druhé semifinále mezi Fuj, ale jo a Dataf Selection šlo do nájezdů. Tentokrát však Fuj, ale jo podlehl domácím a čekal je tak zápas o třetí místo.

V utkání o třetí místo v ženách si Jevanečkyyyy poradily docela jednoznačně 7:2 s týmem Bombshells a ke stříbru z minulého roku přidaly bronz. V utkání o zlato se podruhé na turnaji potkaly Mokré Banditky s Vektorem. Tentokrát však zvítězily Mokré Banditky a pro Vektor zůstalo pouze už potřetí stříbro.

V mužích dotáhly svou superjízdu IBK Alpy, které porazily tým Fuj, ale jo 10:7. Finále bylo drama se vším všudy. Domácí Dataf Selectino vedl už 5:1, ale IBK techničtí mágové to nevzdali a dostali utkání až do nájezdů. V nich však znovu dominoval Dataf Selection a odnáší si tak své první zlato z krnovských turnajů.

Těšíme se na další Orca cup, který by měl proběhnout v květnovém termínu, tentokrát však už ne pod širým nebem, ale místo by mělo být i tak speciální.

Velké poděkování patří firmám EXE Sport, Kofola, Bombus za věcné dary a Městu Krnov za vysokou finanční podporu a také věcné dary.

Fotky: https://eu.zonerama.com/orcakrnov/Album/8711320

Nejlepší hráč: Ondřej Janáč (Dataf Selection)
Nejlepší hráčka: Vendula Schindlerová (Vektor)

Nejlepší brankář: Šimon Laštůvka (IBK Techničtí mágové A)
Nejlepší brankářka: Simona Pytlíková (Jevanečkyyyy)

Nejlepší střelec: Jiří Šincl (Fuj, ale jo)
Nejlepší střelkyně: Niki Kalábová (Mokré Banditky)

Konečné pořadí MUŽI:                                    Konečné pořadí ŽENY:       

  1. Dataf Selection                                                 1. Mokré Banditky
  2. IBK Techničtí mágové A                                 2. Vektor
  3. IBK Alpy                                                            3. Jevanečkyyyy
  4. Fuj, ale jo                                                          4. Bombshells
  5. Raklocrew                                                         5. FBC Orlice
  6. Mokrý Banditi                                                  6. IKONY
  7. IBK ŠÍDLOS tygřík                                          7. Paštiky
  8. Lucky Boys from KaCity                                8. FBC Letka
  9. KTG Bruises Opava                                        9. SeniOrcy
  10. FBC Hlučín                                                     10. KTG Girlsis
  11. STS Chvojkovice-Brod
  12. FBC 131
  13. Šlápoty
  14. Tým Nemoc
  15. Výuční listy
  16. Blue Devils
  17. Čosijak
  18. Pravý úhel
  19. Němečtí Uderníci
  20. TY VÍŠ
  21. IBK Techničtí mágove B
  22. Opaváci
  23. Liďáčkův All-Star